Home

Nieuws 180 x bekeken

GD verwacht nu geen virusoverdracht Schmallenberg-virus

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verwacht dat er op dit moment geen virusoverdracht van het Schmallenberg-virus is.

”Het virus wordt door vectoren (knutten en muggen) overgebracht en die zijn nu niet actief. We zien nu geen zieke runderen of schapen en we verwachten nu ook geen virus in het bloed van runderen en schapen aan te treffen”, aldus de GD.

Bloedonderzoek naar het virus heeft geen zin. ”Virus aantonen lukt alleen bij dieren die ziek zijn en waar het virus in het bloed zit. Deze fase is kort en nu voorbij, dus insturen van bloed voor onderzoek heeft op dit moment geen zin”, aldus de GD.

De GD verwacht alleen restanten van het virus te kunnen aantonen bij misvormd geboren vruchten. Deze vruchten zijn al eerder besmet en daarin zijn virusdelen mogelijk achtergebleven.

Het Schmallenberg-virus veroorzaakte tot nu toe diarree en productiedaling bij melkkoeien en misvormingen bij pasgeboren kalveren en lammeren. De GD adviseert om bij een moeilijke geboorte extra alert te zijn op misvormingen van het lam of kalf.

Of registreer je om te kunnen reageren.