Home

Nieuws

Franse boer is positiever gestemd

Parijs – Franse boeren zijn de laatste tijd positiever gestemd dan lang het geval is geweest. Hoewel vele sectoren nog altijd grote problemen ondervinden, ligt de moraal toch op een hoger niveau en zijn veel boeren ook van plan weer personeel aan te nemen.

Dat blijkt uit de 10e editie van de ’Barometer’ die marktonderzoeker IFOP jaarlijks opstelt in opdracht van de Franse boerenkoepel FNSEA. ’’Zeker, veel boeren ondervinden nog altijd problemen die worden veroorzaakt door conjuncturele of structurele factoren zoals de gevolgen van de droogte in de zomer, de concurrentieverstoringen door de arbeidskosten, de beperkingen door de buitensporige regelgeving waardoor de exploitatiekosten nog altijd oplopen terwijl de verkoopprijzen aan de andere kant naar beneden gaan. Maar toch weerspiegelt de tendens een verbetering van de economische situatie in veel sectoren die is ingezet in 2010,” verwoordt de FNSEA.

Uit de enquête blijkt dat 70 procent van de ruim 1.100 ondervraagde boeren die economische situatie op hun bedrijf als goed of aanvaardbaar beoordeelt. ’’Daarmee zijn Franse boeren op dit moment veel positiever dan hun Duitse collega’s,” constateert IFOP. Voor twee op de drie Franse boerenbedrijven is de situatie de laatste maanden ook stabiel gebleven, het beste resultaat sinds de barometer tien jaar geleden voor het eerst werd opgesteld. De FNSEA herinnert er aan dat twee jaar geleden 72 procent van de Franse boeren meldden dat de financiële situatie was verslechterd terwijl dat nu nog maar 22 procent is.

Verder zegt 63 procent van de ondervraagden de laatste maanden geen noemenswaardige problemen in de bedrijfsvoering te hebben ondervonden. Bij degenen die juist wel problemen hebben, staan de weersomstandigheden gevolgd door de exploitatiekosten van het bedrijf bovenaan. Verder zegt één op de vijf boeren zich zorgen te maken over de -economische- ontwikkelingen in eigen land. Bijna de helft denkt echter dat het met het eigen bedrijf desondanks wel de goede kant op gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.