Home

Nieuws 398 x bekeken

Fepex: Import Marokko kost tomatensector duizenden banen

Madrid – Volgens de overkoepelende exportorganisatie voor de Spaanse land- en tuinbouwsector (Fepex) draagt de tomatenimport uit Marokko bij aan het verlies van duizenden banen in de sector. Dat maakt de Fepex op uit recent gepubliceerde cijfers van Eurostat.

In de belangrijkste tomatenproducerende regio’s zou het banenaantal het afgelopen jaar met ruim 12.000 zijn gedaald.

De exportorganisaties wijten dat gegeven aan de aanhoudende druk van Marokkaanse importvolumes van goedkope tomaten op de Europese markt, waardoor de Spaanse afzet bemoeilijkt zou worden.

In oktober en november van dit jaar zou Marokko het afgesproken quotum van respectievelijk 10.000 en 26.000 ton, zoals staat vermeld in het Europese handelsverdrag, ruimschoots overschreden hebben.

De Spaanse autoriteiten hebben er daarom bij de Europese landbouwcommissaris Ciolos op aangedrongen om Marokko harder aan te pakken. Tot nu toe zijn Europese sancties echter uitgebleven, tot grote frustratie van de Spanjaarden.

De Spaanse groenteprijzen staan al weken stevig onder druk. Behalve de goedkope import van Marokkaanse tomaten, waarvan de kiloprijs afgelopen week onder de 40 cent per kilo zakte, waar de handelsafspraak is vastgelegd op 46 cent, dragen ook de lokaal geproduceerde volumes stevig bij aan de productdevaluatie.

Door het aanhoudende warme weer is de oogst in november veel groter uitgepakt dan gebruikelijk is voor deze periode van het jaar. De tomatencommissie van de Fepex zit woensdag aan tafel om de problematiek te bespreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.