Home

Nieuws 184 x bekeken

Europese monitoring dierziekten gestroomlijnd

Weybridge – Europese instituten op gebied van dierziekten werken samen aan een nieuw monitoringssysteem. Doel is om in een vroeg stadium de opkomst van nieuwe ziekten te kunnen voorspellen.

Onderdeel van het samenwerkingsproject is de ontwikkeling van een computermodel, dat op basis van handelsbewegingen, klimaat- en milieuveranderingen en de melding van nieuwe ziektesymptomen voorspellingen kan doen over de plaats waar ziektes de grootste kans hebben om op te duiken.

Het onderzoeksproject Emida wordt gecoördineerd in Groot-Brittannië door het landbouwministerie Defra. Voor Nederland is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit aangesloten.

Nederland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland, België, Duitsland en Denemarken werken samen aan een project op het gebied van ziekten die door insecten worden overgedragen van dier op dier, de zogenoemde vectorzieken. De Europese Unie heeft daar ruim 2 miljoen euro voor uitgetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.