Home

Nieuws 280 x bekeken

Euro verliest waarde ten opzichte van dollar en pond

Frankfurt – De euro is ten opzichte van het Britse pond gedaald tot het laagste niveau sinds 18 februari. Een euro is nu 0,84 pond waard. Tegenover de Amerikaanse dollar werd het laagste niveau sinds 4 oktober aangetikt. De dalingen zijn een teken dat de markt de Eurotop niet als succesvol beschouwt.

Een lage waarde voor de euro is in principe voordelig voor de export omdat producten uit de Eurozone voor buitenlandse afnemers relatief goedkoper worden. De daling is nu echter vooral het gevolg van een zeer groot schuldprobleem dat de gehele economie van de Eurozone negatief kan beïnvloeden.

De Eurotop van afgelopen week wordt door markten blijkbaar als onvoldoende beoordeeld, schrijven wisselkoersexperts van ING. Ook de machtige kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch zijn niet positief over de top. De kredietwaardigheidsoordelen over meer Nederland, Frankrijk en Duitsland, nu alle nog als zeer kredietwaardig beoordeeld, blijven onzeker.

Normaliter moeten landen hogere rentes betalen over hun staatsschuld wanneer het kredietwaardigheidsoordeel naar beneden wordt bijgesteld. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Japan betaalt amper meer dan 1 procent rente, ondanks een hoge staatsschuld en lagere waardering dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.