Home

Nieuws 216 x bekeken

Euro verliest fors waarde ten opzichte van dollar en pond

Frankfurt – De euro is ten opzichte van de Amerikaanse dollar gedaald tot het laagste niveau sinds 12 februari. Een euro is nu 1,299 dollar waard.

Tegenover het Britse pond werd het laagste niveau sinds 18 januari aangetikt. De dalingen zijn voordelig voor de export maar ook een teken dat de markt de Eurotop niet als succesvol beschouwt.

De euro tikte in mei nog een top voor 2011 aan van 1,488 dollar. De euro is nu 0,83 pond waard, tegen een top van 0,90 pond in juli. De Eurotop van afgelopen week wordt door markten blijkbaar als onvoldoende beoordeeld, schrijven wisselkoersexperts van ING. Dat vertaalt zich voor Italië ook in oplopende rentes die het moet betalen over staatsschuld.

Ook de machtige kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch zijn niet positief over de top. De kredietwaardigheidsoordelen over onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland, nu alle nog als zeer kredietwaardig beoordeeld, blijven onzeker. Normaliter moeten landen hogere rentes betalen over hun staatsschuld wanneer het kredietwaardigheidsoordeel naar beneden wordt bijgesteld.
Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Japan betaalt amper meer dan 1 procent rente, ondanks een hoge staatsschuld en lagere kredietwaardering dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.