Home

Nieuws

Eis 1,5 jaar cel voor halalvleesfraude

Breda – Tegen een 61-jarige Bredanaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) anderhalf jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees verkocht als Nederlands halal geslacht rundvlees.

De man zou in 2007 en 2008 paardenvlees hebben omgekat tot rundvlees. Daarna zou hij certificaten hebben gekocht die verklaarden dat het om halal geslacht vlees ging. Nadat ook die certificaten werden vervalst – via een copyshop werd het aantal kilo’s aangepast – verkocht hij het vlees aan Franse groothandels.

Tegen twee medeverdachten werden werkstraffen geëist. Justitie is nog bezig met een financieel strafrechtelijk onderzoek naar wat de hoofdverdachte zou hebben verdiend. Volgens de officier van justitie kan er een ontnemingsvordering volgen van rond de 3,8 miljoen euro.

De verdediging meent dat van fraude geen sprake is, omdat iedereen in de keten wist van de acties. Ook zou niemand zijn benadeeld. Hoe de groothandels het vlees doorverkochten aan de consument, is volgens de raadsman onbekend.

Verdachte betaalde normaal belasting. Bovendien heeft de kwalificatie halal volgens de advocaat juridisch dezelfde waarde als ’op grootmoeders wijze’. Daar zijn geen rechten aan te ontlenen.
Donderdag staat de slagerij terecht die de halalcertificaten verstrekte. De rechtbank doet op z’n vroegst in januari uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.