Home

Nieuws

Ehec zorgt voor meer spreiding export tomaten

Zoetermeer – De export van Nederlandse tomaten is door de Ehec-uitbraak iets meer gespreid, al blijven de grote markten veruit de belangrijkste. Dat blijkt uit exportcijfers die het Productschap Tuinbouw bewerkte over de eerste 43 weken.

Grote afnemende landen als Duitsland (-10 procent), Verenigd Koninkrijk (-5 procent) en Frankrijk (-17 procent) namen minder af. De exporteurs wisten meer product uit te voeren naar Zweden (3 procent), Italië (11 procent), Tjechië (41 procent), Rusland (28 procent) en Spanje (17 procent).
Door de lagere prijzen zijn Tjechië en Rusland gevoeliger voor belevering uit Nederland.
Duitsland blijft met 273.000 ton veruit de belangrijkste afnemer van Nederlandse tomaten. In totaal ging ruim 650.000 ton tomaten de grens over naar verschillende landen in en buiten de Europese Unie.
In september en oktober is de uitvoer naar Duitsland weer op het niveau van 2010 aangeland. De uitvoer van cherrytrostomaten is 3 procent hoger uitgevallen in vergelijking met vorig jaar. Van trostomaten (-2 procent), losse ronde tomaten (-10 procent) en cherrytomaten (-5 procent) is minder uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.