Home

Nieuws

Efsa goed voorbereid op voedselcrisis

Parma – De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) is goed voorbereid op een voedselcrisis.

Tijdens de Ehec-crisis in Duitsland werd op verzoek van de Europese Commissie een taskforce opgericht die onder leiding stond van Efsa. Binnen twee weken was de situatie onder controle.
”Binnen Efsa zijn we goed voorbereid om tijdens een voedselcrisis snel te handelen en te coördineren. Regelmatig hebben we simulatie-oefeningen”, zegt Ernesto Liebana van het Efsa-departement dat zich bezighoudt met bacteriële contaminatie van voedsel.

Efsa heeft ook geleerd van de Ehec-crisis. Verbeterpunten liggen met name op het gebied van samenwerking tussen voedselveiligheidsinstanties, ziekenhuizen en andere Europese agentschappen. Volgens Liebana kan in de toekomst nog beter onderling worden gecommuniceerd tussen de Efsa, de Europese Commissie en de lokale voedselveiligheidsagentschappen.

”Als de meest waarschijnlijke bron sneller wordt gevonden kunnen eerder maatregelen worden genomen. De schade kan dan worden beperkt”, aldus Liebana.

Of registreer je om te kunnen reageren.