Home

Nieuws

Eerste tulp in keuringszaal

Lisse – In de keuringszaal bij de CNB in Lisse wordt deze week de eerste tulp van het nieuwe broeiseizoen getoond. Het betreft bovendien een geheel nieuw exemplaar.De door Johan Pauzenga ingebrachte cultivar is een kruising uit de tulpen ‘Yokohama’ en ‘Brigitta’. En dan is weer eens te zien hoe de natuur haar eigen gang gaat, want ‘Yokohama’ is diep geel en ‘Brigitta’ geel met een rode blos. De kruising tussen die beiden bracht een spierwitte tulp.

De gebruikswaarde ervan moet nog worden onderzocht, maar het eerste resultaat doet vermoeden dat het een kwalitatief goede tulp betreft, waarvan de bollen op de klei zijn gegroeid en zonder vervroegende maatregelen tot bloei is gekomen.

De inzending van Cees Breed omvat deze week nogmaals de azuurblauwe Lachenalia bulbiflora die nu al enkele weken volop bloeit.

Verder de vroeg bloeiende Galanthus fosteri en een prachtig exemplaar van Ophiopogonplanicopus. Schitterend mooi blad. De bloei ligt laat in het voorjaar, als er bloempjes tevoorschijn komen als die van blauwe druifjes. In de USA wordt het goed te verwilderen product veel toegepast als randbeplanting in de borders. Er is eigenlijk niets wat de Nederlandse consument er van zou kunnen weerhouder iets dergelijks ook te gaan doen, want ook buiten de bloeitijd om is de plant erg attractief.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.