Home

Nieuws 260 x bekeken 2 reacties

Eerste Kamer: verbetering dierenwelzijn bij alle vormen van slacht

Den Haag – De VVD-fractie in de Eerste Kamer wil dat de regels voor alle slachtprocessen en de handelingen daaromheen worden aangescherpt. De partij werkt aan een motie daartoe.

Sybe Schaap van de VVD-fractie stelde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren voor om haar wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden, in te trekken. Hij wil vervolgens strengere regels maken voor alle slachterijen.

Schaap verwacht niet dat Thieme dat zal doen. ”Thieme maakt zich oprecht zorgen over het welzijn van de dieren die onverdoofd ritueel worden geslacht. Maar ik vermoed dat haar wetsvoorstel ook een morele stellingname is. Dat zullen we straks zien”, verwijst Schaap naar het vervolg van het debat later vandaag.

De VVD is een van de partijen die in de Eerste Kamer anders over het wetsvoorstel zal stemmen dan in de Tweede Kamer. De senatoren stemmen tegen het voorstel, terwijl de Tweede Kamerleden vóór het voorstel waren.

De stemming in de Eerste Kamer is sowieso een stuk negatiever dan in Tweede Kamer. Ook PvdA, Groenlinks en D66 zijn zeer kritisch over het wetsvoorstel, terwijl zij in de Tweede Kamer voor het voorstel stemden.

De kritischer houding komt volgens Schaap onder andere omdat de Eerste Kamer kijkt naar de technische kant van de wet. Het wetsvoorstel is volgens de senator niet correct.

”In het voorstel wordt gesproken van een ontheffing voor slachters die wetenschappelijk kunnen bewijzen dat dieren niet meer lijden dan bij verdoofde slacht. Er worden echter geen concrete voorwaarden gesteld, zoals bijvoorbeeld een scherp mes. Op deze manier is het niet haalbaar. Er had positieve regelgeving ontwikkeld moeten worden, zoals bij een vergunning. Hiermee kunnen slachters als ze voldoen aan een aantal strikte eisen, een vergunning krijgen om onverdoofd ritueel te slachten”, legt Schaap uit.

Via een motie wil de VVD dat er een betere regulering komt voor het totale slachttraject. ”Ook moet bijvoorbeeld de opleiding van het slachterijpersoneel verbeteren”, aldus Schaap. Hij ziet het liefst dat dit gebeurt via een algemene maatregel van bestuur, zodat het wettelijk verankerd is.

De verwachting is dat er een meerderheid komt voor de motie van Schaap, omdat ook PvdA, SGP, Christenunie en D66 in hun eerste termijn pleiten voor aanscherping van de regels voor alle slachterijen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Het debat in de Eerste Kamer wordt vanavond hervat met de reacties van initiatiefneemster Thieme en staatssecretaris Henk Bleker. Afhankelijk van deze reacties zullen eventuele moties worden ingediend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De Eerste Kamer kijkt naar de technische kant van een wet? Waarom is dat bij de mestwet dan niet gebeurd?

 • no-profile-image

  Mevr Thieme ,verdedigt dit met hard en ziel. De eerste kamer vind
  dat minderheden recht hebben op hun vrijheid ook als dit ten koste
  gaat van dieren leed .
  De trouw ambtenaren zijn als minderheid anders beoordeeld.
  Zij zijn voor hun geloofs overtuiging gestraft , Vreemde zaak dat vooral links de ene keer voor Gods dienst vrijheid kiest en de andere keer niets van Gods dienst vrijheid (over tuiging) moet hebben. Het lijkt er sterk op dat men voor de ene overtuiging meer
  vrijheid wil dan de andere, Nog erger niet de over tuiging maar de stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.