Home

Nieuws 214 x bekeken

EU-export loopt achter bij vorig jaar

Brussel – Exporteurs in de EU hebben de afgelopen week voor 549.769 ton aan uitvoercertificaten voor graan aangevraagd.

De EU is dit seizoen netto-exporteur van circa 5,7 miljoen ton graan. Vorig jaar was de EU op dit moment nog netto-exporteur van 9,6 miljoen ton graan. Dat meldt het Productschap Akkerbouw.
Het grote volume in het vorige seizoen was vooral gevolg van een Russische misoogst. In het lopende seizoen zijn Rusland en ook Oekraïne weer volop aanwezig op de markt. Het exportvolume van de EU is overigens in vergelijk met voorgaande seizoenen wel relatief groot.

De aanvragen in het huidige seizoen betreffen ongeveer 407.000 ton tarwe en tarwebloem, 34.460 ton mais en 81.475 ton gerst. Er is voor 347.730 ton aan invoercertificaten aangevraagd, waarvan meer dan de helft mais betreft. Netto blijft de EU dit seizoen wel maisexporteur.

Saoedi-Arabië heeft een tender geopend voor de invoer van 330.000 ton maaltarwe. De EU, in de praktijk vooral Frans graan, concurreert in de tender met het Zwarte Zee-gebied. Het rijke land in het Midden-Oosten is gestopt met projecten voor de teelt van tarwe in de woestijn en zal volgend jaar mogelijk 2,4 miljoen ton tarwe importeren.

Er gaan volgens een woordvoerder van het productschap geruchten dat Oekraïne een deal sluit met Saoedi-Arabië voor de levering van 5,7 miljoen ton gerst in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.