Home

Nieuws 2 reacties

EU dreigt met rechter om Hedwigepolder

Brussel – De Europese Commissie dreigt Nederland voor de rechter te dagen als de alternatieve plannen voor natuurherstel in de Westerschelde niet beter worden onderbouwd.

Dat antwoordt EU-commissaris Janez Potocnik (milieu) op vragen van Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66). Potocnik schrijft dat hij nog steeds niet in het bezit is van overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de door het kabinet voorgestelde maatregelen om de natuur in het gebied te verbeteren het gewenste resultaat opleveren. Als dat niet snel komt, overweegt hij ’rechtsmiddelen’ in te zetten.

”De Commissie heeft geconcludeerd dat de door de Nederlandse overheid voorgestelde maatregelen niet in overeenstemming zijn met de ecologische vereisten van de Westerschelde, noch adequaat zijn om een verslechtering van de toestand aldaar een halt toe te roepen”, schrijft Potocnik. Eind oktober kreeg staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) al een soortgelijke mededeling. Daarop besloot hij drie buitenlandse hoogleraren te vragen zijn plannen beter te onderbouwen.

Volgens Gerbrandy is dat een kansloze missie. ”Niet voor niets hebben verschillende commissies al geconcludeerd dat er geen goed alternatief is voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder”, zegt hij. ”Dit zat er dus aan te komen. Toch blijft Bleker zich steeds verder vastdraaien in de Zeeuwse klei. Het lijkt erop dat hij tijd probeert te winnen zodat hij straks of weg is, of tegen de Zeeuwen kan zeggen: ik heb alles geprobeerd, maar het is niet gelukt.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Al dat gehak tegen Bleker door die radicale politieke figuren zoals Gerbrandy. Misselijk wordt ik er van.
  Zo'n Poolse europese commissaris zal het niet nalaten om zo'n mooie polder onder water te zetten Weer minder concurentie voor zijn Poolse landgenoten.
  Wanneer wordt nou eens geaccepteerd dat men af moet blijven van mooie vruchtbare, in de wereld unieke landbouwgrond dat op zichzelf gewoon al zeer unieke mooie natuur is.
  Bleker, houdt je rug recht!

 • no-profile-image

  Helemaal met je eens socrates

  Ik snap er niets van wat die natuurorganisaties vegetaries en dierenorganisaties tegen de landbouw hebben. ze moeten toch allemaal eten. Als er ooit een tekort aan voedsel komt in nederland dan hoop ik dat zij het eerst aan de beurt zijn.
  Goede landbouw grond is OOOO zo belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.