Home

Nieuws 248 x bekeken

Derde overnamekandidaat voor Kverneland komt uit China

Oslo – Ook het Chinese Chery Heavy Industry heeft een bod uitgebracht op de Noorse producent van landbouwwerktuigen Kverneland.

Het bod bedraagt 9,5 Noorse kronen per aandeel, wat neer komt op een overnamesom van 190 miljoen euro. Eerder bracht Case New Holland (CNH Global) een even groot bod uit. De aandelen van Kverneland zijn snel gestegen omdat een biedingsstrijd wordt verwacht.

Het management van Kverneland en de grootste aandeelhouder van Kverneland, Umoe, spraken eerder hun steun uit voor een rivaliserend maar lager bod van 170 miljoen euro van het Japanse Kubota. Laatstgenoemde geldt als één van de grote wereldwijde producenten van landbouwmachines, hoewel het in Europa alleen actief is met kleine en middelgrote machines.

CNH Global lijkt een voorsprong te hebben op Chery Heavy Industry. Het bedrijf heeft voor de Amerikaanse markt al jarenlang een samenwerkingsovereenkomst met Kverneland. CNH Global presenteert bovendien op de gewenste deadline van 23 december een bindend voorstel, terwijl de Chinese overnamekandidaat later denken klaar te zijn met het bestuderen van de boeken.

Aandeelhouders lijken te verwachten dat een nieuw, hoger bod zal worden uitgebracht. De aandelen stegen op de dag van de bekendmaking van de overnamekandidatuur van Chery Heavy Industry op de beurs van Oslo met 18 procent tot het hoogste niveau ooit.

Kverneland staat bekend om zijn ploegen, waarmee het vooral concurreert met het Duitse Lemken, maar produceert ook onder meer zaaimachines, balenpersers en maaiers.

CNH Global is overigens vanwege belastingredenen in Nederland geregistreerd maar geleid vanuit de VS. Het betreft een dochteronderneming van de Fiat Groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.