Home

Nieuws 183 x bekeken

De Jager rekent op herstel vanaf 2013

Den Haag - Pas na 2013 kunnen we gaan denken over herstel van de Europese schuldencrisis. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag in een interview met NU.nl.

Hij verwacht zowel voor de binnenlandse als de Europese verhoudingen een lastig 2012. Hij vindt de kritiek van de oppositie op het onderhandelingsresultaat in Europa soms ,,te makkelijk. Je ziet dat het kabinet en de oppositie het vaak eens zijn, maar dat het mede afhankelijk is van andere landen.''

De Jager denkt dat bij eventuele reddingsoperaties binnen de eurozone een grotere rol is weggelegd voor de banken. ,,Als je heel ver vooruit kijkt, dan kun je denken aan een situatie waarbij geen landen gered worden, maar alleen banken. We redden nu namelijk landen vanwege het mogelijke besmettingsgevaar van het Europese bankwezen.''

Hij denkt niet dat de crisis binnen een paar maanden overwaait. ,,Daarvoor zijn de problemen in Zuid-Europa te groot. Die zijn de afgelopen 15 jaar opgebouwd en los je niet zomaar op. Het duurde lang voordat het besef er was dat ingrijpen echt nodig was."

Of registreer je om te kunnen reageren.