Home

Nieuws

Danish Crown zoekt fusiepartner

Randers- Danish Crown is op de uitkijk naar een fusiepartner in de Europese vleessector. Dat heeft directietopman Kjeld Johannesen naar buiten gebracht.

Johannesen wil nog geen namen noemen van mogelijke partners, maar denkt wel aan spelers in Nederland, Duitsland of Zweden. Johannesen: ”Ik zie een fusie als de meest opgelegde route voor Danish Crown. De boeren kunnen de door ons beoogde groei niet alleen dragen en daarom zie ik een fusie als een mogelijkheid om nieuw kapitaal te verkrijgen.”

Dat de leveranciers dan een deel van de invloed op het concern moeten prijsgeven is een noodzakelijk gegeven. ”Het is voorstelbaar dat misschien 20 procent van het belang in andere handen komt,” aldus Johannesen. Om dergelijke manoeuvres mogelijk te maken is Danish Crown dit jaar al omgevormd tot vennootschap op aandelen. Deze aandelen zijn nu voor 100 procent eigendom van de coöperatie Danish Crown.

Gezien de wens om het meerderheidsbelang zelf vast te houden komen volgens de waarnemers vooral spelers op de Duitse markt in aanmerking voor de bundelingsstrategie van Danish Crown. Daar zijn ook nog de meeste zelfstandige vleesbedrijven actief. Experts binnen de sector in Denemarken denken daarbij aan bedrijven met een omzetniveau van 600 miljoen tot 1,2 miljard euro.

Afgezien van de reuzen Vion, Tönnies en Westfleisch hebben de buiten de fusies van de afgelopen jaren gebleven Duitse slachters echter slechts marktaandelen van 2 à 3 procent. Dat kan nauwelijks interessant zijn voor Danish Crown. Westfleisch is wel al eerder genoemd als mogelijkheid.

Net als Danish Crown is Westfleisch een coöperatief bedrijf. Desondanks verrasten de Denen ruim een jaar geleden vriend en vijand door niet in zee te gaan met de coöperatieve zuster in Münster/Westfalen, maar het private D&S Fleisch, nu werkend onder de naam DC Fleisch. Niettemin komt daardoor Westfleisch wel weer sterker in beeld. Westfleisch (omzet tegen de 2 miljard euro) slachtte vorig jaar 6,6 miljoen varkens, Danish Crown (inclusief DC Fleisch) rond de 20 miljoen. De omzet van Danish Crown in 2010/11 was 7 miljard euro.

Het Finse HKScan is ook een voor de hand liggende partner, omdat de Denen hiermee al een geruim aantal jaren nauw samenwerken in Polen op basis van de fifty/fifty jointventure Sokolów.

Hkscan is niet alleen een leidende speler op de Finse thuismarkt, maar ook in Zweden. Nadeel is dat Hkscan nauwelijks thuis is op de Duitse retailmarkt, waar Danish Crown juist sterk op inzet en waar het nu ook vaste voet aan de grond heeft gekregen bij Aldi. Een ander nadeel is dat de kartelbewakers een fusie Danish Crown/Hkscan niet zonder meer zullen accepteren gezien de overheersende positie van de partners in Denemarken en Zweden.

Of registreer je om te kunnen reageren.