Home

Nieuws

Controle op bijschrijvingen import

Roelofarendsveen - Naktuinbouw is in december gestart met de controle van de bijschrijvingen op het fytosanitair certificaat bij import van groente en fruit (consumptief) en snijbloemen. Over enkele maanden zullen de andere sectoren starten. De Europese Unie stelt eisen aan het fytosanitair certificaat bij import. Eén van deze eisen betreft de 'bijschrijving' ofwel de 'additional declaration'.

De Europese Unie stelt eisen aan het fytosanitair certificaat bij import. Eén van deze eisen betreft de ‘bijschrijving’ ofwel de ‘additional declaration’. In bepaalde gevallen dient middels een bijschrijving aangegeven te worden op welke wijze een importeis is ingevuld.

Naktuinbouw in Roelofarendsveen zegt dat Nederland de controle op de juistheid van deze bijschrijvingen bijna niet uitvoerde, terwijl de verplichting wel al een aantal jaren bestaat. Nederland is nu bezig de controle op bijschrijvingen op peil te brengen.

Per sector wordt eerst drie maanden gecontroleerd op de aanwezigheid van bijschrijvingen. Dit is onderdeel van de importinspectie die door Naktuinbouw wordt uitgevoerd. Als een zending niet beschikt over de juiste bijschrijving(en), dan wordt dat door de Naktuinbouw aan de importeur medegedeeld. De importeur heeft dan de mogelijkheid om verbeteringen aan te (laten) brengen, in overleg met de exporteur van het product in het land van herkomst.

Na deze drie maanden wordt in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gehandhaafd: indien de juiste bijschrijving niet aanwezig is dan wordt de zending voor import geweigerd.
Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.