Home

Nieuws 207 x bekeken

Chinees-Japans pact kan positie dollar ondermijnen

Beijing/Tokio – China en Japan hebben een verstrekkend akkoord gesloten over het gebruik van de Chinese yuan en Japanse yen ten koste van de dollar, nu de gangbare munt in de internationale handel in agrarische grondstoffen.

De landen willen bij directe handel niet langer eerst de betaling omzetten in dollars. Japan zegt ook toe een groter deel van de buitenlandse reserves te laten bestaan uit yuan.

Het pact kan worden gezien als een motie van wantrouwen jegens de Amerikaanse economie, en een poging de economieën van Azië los te koppelen van de dollar. Vanuit het pact kan een precedentwerking uitgaan waardoor andere Aziatische landen het Japanse voorbeeld volgen. Japan geldt immers als derde grootste economie ter wereld.

Nu nog geldt de dollar de facto als wereldmunt. Op de internationale markten voor grondstoffen, van aardolie tot graan of soja, wordt de dollar gebruikt. Om wisselkoersrisico’s te beperken worden afnemers in de handel ook vaak gedwongen hun betaling in dollars te doen.

Waarnemers zagen ook in het europroject een poging het min of meer verplicht kopen van dollars in te perken. In een wereldeconomie gebaseerd op dollars staan landen een deel van hun soevereiniteit af doordat de waarde van hun munt en consumptiekracht afhankelijk is van de koers van de dollar. Voor de VS geldt dat het de vrijheid heeft om ”greenbacks” bij te drukken en grote schulden te financieren.

Het toenemende gebruik van de yuan in de handel kan leiden tot een waardestijging van de munt tegenover de dollar maar ook andere munten als de euro. Dit kan de export naar Azië doen toenemen.Of registreer je om te kunnen reageren.