Home

Nieuws 1 reactie

CU: vergroening niet koppelen aan basispremie

Den Haag – De vergroeningsmaatregelen onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mogen niet worden gekoppeld aan de basispremie.

Dat vindt de Christenunie, die woensdag haar visie op de toekomst van het GLB presenteert.Volgens die partij is vergroening noodzakelijk, maar moet dat wel op een andere wijze geschieden dan eurocommissaris Dacian Ciolos nu voorstelt.

Behalve een loskoppeling van de bedrijfstoeslagen pleit de Christenunie voor meer flexibiliteit. Zo moeten ook weidegang, precisielandbouw en duurzame stallen als vergroening worden aangemerkt. Boeren zouden dan – individueel of collectief – uit een brede waaier van maatregelen kunnen kiezen wat het beste bij hun past. Dit sluit overigens naadloos aan bij de wens van het kabinet, dat ook een minder strak regime voorstaat.

Daarnaast wil de Christenunie dat agrarisch natuurbeheer niet uit de basispremie wordt betaald, er een minder forse korting van het budget voor Nederland plaatsheeft en de overgang naar een regionale hectarepremie geleidelijk aan gebeurt. In de voorgestelde herkoppeling van verschillende producten ziet de partij niets.

Morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Henk Bleker over het GLB.

Eén reactie

  • bharbers

    Ik zou zeggen; niks herkoppelen en direct invoeren (geen overgangstermijn).

Of registreer je om te kunnen reageren.