Home

Nieuws

'CO2-voetafdruk pas echt laag bij aardwarmte'

Gouda – De CO2-voetafdruk van glastuinbouwbedrijven daalt pas echt bij het stoppen van stoken op gas. Tomaten van een aardwarmtebedrijf hebben een circa 80 procent lagere uitstoot dan gemiddeld, terwijl de biologische tomaten van het CO2-gecertificeerde bedrijf BiJo maar 30 procent minder uitstoten dan gemiddeld.

Dat is een ruwe schatting van Blonk Milieu Advies uit Gouda. Er is veel variatie tussen de bedrijven in Nederland en niet alle factoren zijn precies in te schatten, stelt projectleider Jasper Scholten.
BiJo Logische Groenten uit ’s Gravenzande is het eerste tuindersbedrijf met een certificaat voor de CO2-voetafdruk van hun producten. Een kilo tomaten produceren kost bij BiJo 0,92 kilo CO2, opgeteld over alle schakels van de keten. BiJo teelt in een gesloten kas.

Een bedrijf als Van den Bosch met aardwarmte heeft een lagere uitstoot. Blonk berekende die voetafdruk uit een nieuwe meetmethode van CO2-uitstoot. Het Productschap Tuinbouw gaf opdracht om de methode uit te werken. De berekeningswijze is binnenkort internationaal erkend volgens de PAS 2050 norm.

Volgens projectleider Scholten is energie de belangrijkste uitstootfactor voor glastuinbouwbedrijven, gevolgd door compost voor biologische bedrijven als BiJo. De derde factor CO2 staat nog ter discussie. Moet de aangevoerde CO2 door Ocap aan de glastuinbouwbedrijven toegeschreven worden of aan de industrie? Volgens Scholten is er nu een verdeling toegepast, maar is daarin nog wijziging mogelijk.

Blonk beheert een vernieuwde internetsite waar bedrijven hun CO2-uitstoot zelf kunnen berekenen. Die uitkomsten zijn niet openbaar. ”In november zijn er circa 118 berekeningen uitgevoerd”, stelt Scholten.

Of registreer je om te kunnen reageren.