Home

Nieuws 254 x bekeken

CLM uiterst kritisch over gifmeter en 'extreme' residuniveaus

Culemborg – Het streven naar een nul-niveau voor residu op groente en fruit kan juist tot meer milieuschade leiden. De gifmeter 2010 van de milieubeweging kijkt ten onrechte alleen naar totale afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Dat stelt onderzoek- en adviesbureau CLM.

Het bureau vindt ook dat supermarkteisen voor residu inmiddels weinig meer te maken hebben met volksgezondheid.

De 'weet wat je eet-campagne' van stichting Natuur & Milieu, Milieudefensie en Foodwatch heeft in de afgelopen vijf jaar supermarkten mede aangezet tot het stellen van scherpere eisen. Supermarkten staan voor groente en fruit een steeds lager gehalte resten van bestrijdingsmiddelen, of residu, toe.

Het kan er volgens CLM toe leiden dat telers eerder en vaker te spuiten zodat ziekten en plagen worden onderdrukt, terwijl bij de oogst de resten van pesticiden niet meer op het product zitten. Peter Leendertse van CLM over het risico hierbij in de fruitteelt: ”Dan is er nog geen blad aan de boom en verwaaien de middelen naar het water.”

CLM vindt dan ook dat een project voor het terugdringen van residu moet samengaan met het actief monitoren en schoon houden van water. CLM werkt met fruittelers samen aan zo’n project, Bommelerfruit geheten. Een ander probleem is volgens Leendertse dat zelfs producten die voldoen aan de wettelijke norm niet worden geaccepteerd. ”Zo stimuleert de milieubeweging indirect verspilling.”

CLM vindt het problematisch dat een aantal ketens waaronder Albert Heijn en Lidl slechts een derde of de helft van het residuniveau toestaan dat de overheid veilig acht voor de volksgezondheid. ”Dat is extreem. Als men een marge aan wil houden en 70 procent van het wettelijk toegestane residuniveau toestaat, lijkt ons dat meer dan redelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.