Home

Nieuws 266 x bekeken 7 reacties

CDA’ers vrezen groei veestapel

Sterksel – Zodra dierlijke mest wordt afgezet en erkend als kunstmestvervanger zal de Nederlandse veestapel onherroepelijk gaan groeien. Dat is de overtuiging van de CDA-delegatie die zich vandaag op de hoogte liet stellen van de ontwikkelingen in de varkenshouderij.

De delegatie bestond uit Europarlementariërs, Tweede Kamerleden en regionale en plaatselijke bestuurders. Op Varkensinnovatiecentrum Sterksel werd gesproken over mestverwerking en de mogelijkheid om in de toekomst dierlijke mest als kunstmest te definiëren.

Tweede Kamerlid Henk-Jan Ormel zegt er niet aan te twijfelen dat de veestapel groeit zodra het huidige mineralenplafond voor dierlijke mest wegvalt. Hij vindt dat een punt om heel goed bij stil te staan in de mestwetgeving. Ormel vroeg zich hardop af of groei van de veestapel gewenst is in Nederland.

Dezelfde mening is Conny Kerkhof toegedaan. Zij is voorzitter van de statenfractie in Noord-Brabant. ”Als er geen productielimitering is voor de veehouderij zal de sector groeien. Daar bestaat geen twijfel over bij mij.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark Heijmans

  Graag zou ik de genoemde CDA-delegatie eens bijpraten. Discussie kunstmestvervanger uit mest gaat over betere resource efficiency, tegengaan klimaatverandering en gesloten mineralenkringlopen. Groei veestapel gaat over economie, ruimtelijke ordening en maatschappelijk draagvlak stallen. Deze CDA-ers leggen oneigenlijke en onjuiste koppeling, ben beschikbaar voor uitleg: 06 21 21 24 06

 • no-profile-image

  Jan1599

  Wat is er op tegen dat er in plaats van mineralen uit kunstmest mineralen uit dierlijke mest worden gebruikt? Kunstmest fabriceren kost bovendien bijzonder veel energie. Het is trouwens niet zo gek dat het aantal melkkoeien moet kunnen groeien in Nederland. Na meer dan 30 jaar van krimp van de melkveestapel is het aantal melkkoeien op dit moment even groot als in de jaren '50 van de vorige eeuw. Maar het schijnt dat het CDA zijn laatste boerenstemmers ook nog een trap in de rug wil geven. Ik zou zeggen; CDA op naar de 0 zetels.

 • no-profile-image

  Jan 1599 jij kiest voor CDA nul zetels en wat dan? Kies je voor Links Groen of Rood dan is niet alleen de groei van de veehouderij en feit, maar dan is het einde veehouderij. Het gaat al lang niet meer over mineralen uit mest, het gaat over landschap ontsierende stallen, bedreigde gezondheid etc. Of deze punten nu waar zijn of niet doet er even niet toe, ze zijn tot beleid gebombardeerd. Het zijn politiek hot items en daar scoren de dames en heren in Den Haag en Brussel mee. Midden Europa wacht op het moment dat hier de veehouderij dadwerkelijk p slot gaat of liever nog krimt, kunnen ze eindelijk vooruit met geit.

 • no-profile-image

  Kun je zien dat politiek ver achter feiten aanloopt de rundveestapel groeit al, deze kan alleen geremt worden door rechten of als er een zeer diepe financiele dip komt

 • no-profile-image

  Inderdaad 10 procent van de koeien stallen staan leeg. Overal worden stallen bijgebouwd. Na 2015 zoveel melken als mogelijk is. Goud verdienen in een economische crisis. Tot ze de varkens en kippen achterna gaan. Of komen er toch nog beperkende maatregelen.

 • no-profile-image

  wesseltje

  de klap voor het cda kan niet hard genoeg zijn. Alles wat zij aanraken moet in shit veranderen

 • no-profile-image

  kunstmestvervangers ?
  vleesvervangers ?
  maar nu ook mestvervangers ! ?
  plantaardige digestaat , voer in vergister om mest te maken , slaat het dier over en gebruikt de mestruimte wel .

  Proficiat er zullen gewoon minder dieren komen alleen hebben de dierenhouders het nog niet in de gaten en bouwen gewoon door

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.