Home

Nieuws

CBL: samenwerking in keten en terugtrekkende overheid belangrijk

Leidschendam – Het CBL pleit voor meer samenwerking tussen alle schakels in de voedingsketens. De supermarktkoepel doet dit naar aanleiding van een overzichtsstudie van samenwerkingsverbanden. De brancheorganisatie is tegen meer regels vanuit de overheid die moeten leiden tot verduurzaming van de keten.

Het CBL zegt dat marktwerking al voldoende drijfveer tot verandering geeft en dat juist minder overheidsingrijpen nodig is. ”De consument heeft baat bij een goede en intensieve samenwerking tussen boeren, tuinders, verwerkers en supermarkten”, aldus het CBL in een verklaring.

Het CBL erkent dat in de beleving belangen van schakels soms als tegengesteld worden beleefd. Dat de supermarkt ‘scherp inkoopt’ is volgens het CBL onder meer gevolg van toenemende macht van merkenfabrikanten en toenemende prijstransparantie. Door de toegenomen transparantie wordt volgens het CBL de onderhandelingspositie van de consument versterkt.

CBL spreekt van een toenemende roep om meer overheidsingrijpen in marktwerking maar zegt te constateren dat in Europa de markt nog helemaal niet zo vrij is als vaak verondersteld. Eerder pleitte Ahold-topman Dick Boer al voor een vrijere Europese interne markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.