Home

Nieuws

Britse jachtwet 'werkt niet'

Peterborough – De Britse jachtwet, die sinds 2005 drijfjachten met honden verbiedt, ’werkt gewoon niet’. Dat stelt staatssecretaris voor landbouw Jim Paice, die zegt 'persoonlijk voorstander van jagen met honden te zijn'.

Paice stelde dat bij een bezoek aan een kennel met jachthonden in Peterborough. Hij deed dat aan de vooravond van tweede kerstdag, de hoogtijdag voor de Britse jachtwereld. De Countryside Alliance schat dat er landelijk gezien vandaag zeker een kwart miljoen toekijkers op de jachtpartijen afkomen.

Overal in het land trekken groepen jagers op paarden met een groep jachthonden erop uit, maar het opdrijven en uiteindelijk meestal doden van een vos door de honden moet daarbij voorkomen worden. De politie heeft al meerdere malen aangegeven dat ze weinig tijd heeft om dat te controleren, als het al te controleren zou zijn.

In de Jachtwet, die er na veel felle discussies en een massa-demonstratie van de pro-jacht lobby gekomen is, staat een clausule dat er een herstemming plaats mag vinden als daar ruimte voor is in de agenda van het parlement.

De huidige conservatieve regering staat veel dichter bij het platteland dan de vorige van Labour die de Jachtwet erdoor dreef, zodat dat moment mogelijk binnenkort aan kan breken. Paice, zelf veehouder en ook jager, is daar in ieder geval een voorstander van. Tegenstanders van de drijfjacht hebben nu alvast aangekondigd dan wederom in actie te zullen komen. Zij stellen daarbij ’dat de wet nu al vrijwel elke week wel ergens wordt overtreden’.

Of registreer je om te kunnen reageren.