Home

Nieuws 449 x bekeken

Brede weersverzekering OWV stopt

Zoetermeer – De Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) stopt per 1 maart. Dat hebben de directie en de Raad van Commissarissen van de verzekering besloten.

”We hebben dit besluit moeten nemen omdat in 2010 en 2011 te weinig agrarische ondernemers zich hebben aangemeld bij OWV. Dit ondanks de verbeteringen die OWV in 2011 heeft doorgevoerd”, schrijft OWV in een brief aan de verzekerden. OWV is een initiatief van LTO Nederland, Rabobank en Achmea.

OWV constateert dat akkerbouwers, vollegrondsgroentetelers, boomkwekers en bloembollentelers de aangeboden verzekering niet interessant vinden. Door de geringe deelname en mede door de opzeggingen voor 2012, ziet de verzekeraar geen perspectief meer om de brede weerverzekering op verantwoorde wijze te blijven aanbieden.

De belangstelling voor de brede weerverzekering is sinds de invoering hiervan in 2010 al gering. De drie aanbieders, Agriver, Vereinigte Hagel en OWV kregen in 2010 in totaal 486 aanmeldingen voor de verzekeringen, ondanks de subsidie die het ministerie van landbouw beschikbaar stelt voor de verzekering.

Dit jaar waren er 902 ondernemers die een brede weersverzekering hebben afgesloten. Zij krijgen in totaal 4 miljoen euro subsidie uitgekeerd, dat is ruim eenderde van de 10,6 miljoen euro die beschikbaar was.

De subsidieregeling is ingesteld om de sector de gelegenheid te geven om een verzekering op te zetten voor schade door extreem weer. De overheid heeft aangegeven telers niet meer tegemoet te komen bij grote schades, zoals dat bijvoorbeeld in 1998 gebeurde met de waterschaderegeling.

Verzekeraars Agriver en Vereinigte Hagel bieden voor komend jaar wel een brede weersverzekering aan. De verzekeraars komen wel met wijzigingen van de verzekering. Zo biedt Agriver voor boomkwekers alleen nog een brede weersverzekering en geen losse hagelverzekering meer, omdat de kosten voor een hagelverzekering voor boomteelt te hoog worden. “Er moeten wel deelnemers zijn om de premie te kunnen betalen. Een verzekering alleen voor hagel wordt te duur voor deze ondernemers. Via de brede weersverzekering kunnen ze gebruik maken van de overheidssubsidie”, legt Marien Boersma van Agriver uit.

Boersma is niet echt verrast dat OWV moet stoppen. “Je hebt omzet nodig om uit je kosten te komen. Dat is met de weersverzekering heel lastig. Wij bieden het aan en maken daarbij gebruik van onze bestaande structuur. Daardoor zijn onze kosten aanmerkelijk lager dan wanneer je speciaal een onderneming opzet voor de verzekering. Het is erg vervelend voor de mensen die het opgezet hebben.”

Boersma voorziet dat het ook marktkansen biedt in de krimpende markt. “We moeten ons inspannen om het product in de benen te houden en om agrariërs enthousiast te laten worden voor de verzekering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.