Home

Nieuws 315 x bekeken 3 reacties

Brabant verwerpt natuurakkoord van Bleker

Den Bosch - Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant hebben vanavond het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker verworpen.

Noord-Brabant is de eerste provincie die het onderhandelingsakkoord heeft behandeld. Voor 24 december wil Staatsecretaris Bleker van alle provincies een fiat om het natuurbeleid te kunnen bekrachtigen. Noord-Brabant heeft met 27 tegen en 25 stemmen voor, niet ingestemd.

VVD en CDA stemden voor. De SP stemde verdeeld en daarom stemde de PVV tegen, in de hoop verdeeldheid te zaaien binnen de coalitie. In de PS is de VVD de grootste partij, gevolgd door het CDA. Deze twee partijen vormen een coalitie met SP.

Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) kan de verwerping niet naast zich neer leggen en dat brengt het College in een lastig pakket. Zij kunnen het landelijke natuurbeleid van staatssecretaris Bleker nu niet steunen. PS drong bij Van den Hout aan op nieuwe onderhandelingen van het Rijk met het IPO en de linkse partijen noemden het natuurakkoord "Het dictaat van Bleker".

Het akkoord dat het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO) heeft gesloten met Bleker houdt een fikse bezuiniging in van 600 miljoen euro op de post natuuraankopen. Daarnaast worden de provincies grotendeel voor het natuurbeheer verantwoordelijk.

De tegenstanders ageerden in felle bewoordingen tegen de bezuiniging omdat in het verleden Noord-Brabant beoogde natuurgronden heeft aangekocht en voorgefinancierd. Noord-Brabant was inmiddels vrij ver gevorderd met de uitwerking van het natuurbeleid en vindt dat daar nu een streep door wordt gezet. Ook hekelden zij de decentralisatie: het Rijk wil taken overdragen aan de provincies terwijl daar geen geld voor is.

Groenlinks wil opheldering van Bleker

Ineke van Gent, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, wil opheldering van Bleker. Zij gaat ervan uit dat er geen akkoord meer is, nu niet alle provincies instemmen met de gemaakte afspraken.

Bleker wil eerst van alle provincies horen of ze akkoord gaan of niet. Om dat proces niet te verstoren, wil hij nu niet reageren op de uitkomst van de stemming van een provincie, aldus zijn woordvoerster. De provincies hebben tot medio december om te besluiten.

In de Tweede Kamer zijn de oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren tegen de manier waarop Bleker wil bezuinigen op de natuur en de verantwoordelijkheid bij de provincies legt. Groenlinks en PvdA riepen de provincies op het akkoord niet te tekenen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Natuurvriend

  Geweldig dat de SP dit heeft geblokkeerd. Mijn grote complimenten voor de fractieleden van de SP die daadwerkelijk voor hun mening durfden uit te komen. Dit in schrille tegenstelling tot die twee leden van het CDA, die altijd dissident zijn, maar altijd de keutel intrekken. SP: ga zo door en laat je niet mangelen door het misselijkmakend machtsorgaan dat in Brabant CDA heet. Tenminste nu nog, na nieuwe verkiezingen zijn we hier ook van verlost. Nogmaals: GEWELDIG. Geef onze provincie niet over aan een aantal schietzieke figuren die zich wildbeheerder noemen, maar in praktijk geestesziek zijn, alleen maar op zoek naar het genot van dieren doodschieten.

 • no-profile-image

  de faunabescherming

  Weer jachtmisstanden in Deurne
  Geplaatst op 30 november 2011 16:57 door redactie


  Voerplaats bij Deurne
  Na eerder opgeschrikt te zijn door allerlei vergiftigingen door jagers elders in den lande – iets dat blijkbaar in de jachtwereld als volstrekt normaal wordt beschouwd – liepen dierenbeschermers tegen illegale voederplaatsen aan in de Deurnese recreatiebossen.

  Deze voederplaatsen zijn bedoeld om vanaf 1 januari t/m 15 maart prachtig, gezond vrouwelijk reewild en reekalveren af te schieten. Deze reeën zijn dan allemaal drachtig. Een ethisch onverantwoorde daad, die gelijk staat aan gelegaliseerde stroperij.

  Niet voor niets wordt in deze streek jagen ook wel “stropen met een jachtakte” genoemd. Uit de foto’s blijkt dit ook wel. Bovendien hebben deze gelegaliseerde stropers een boom illegaal omgezaagd, die gaat dienen als schietwand. De voederplek ligt namelijk een stuk lager, in een diepte. Verder is er sprake van een gebouwde hoogzit waarvoor nooit vergunning is verleend, deze dient derhalve verwijderd te worden uit het landschapsbeeld.
  Dit alles is in strijd met de Flora- en faunawet. Bijvoederen heeft altijd als resultaat een vergroting van de wildstand. Dus mag bijvoeren niet.  Illegale hoogzit
  Dit bijvoeren wordt “verkocht” om het geplande afschot te kunnen realiseren. Hier vergissen de heren zich, want het is pas november en het afschot mag pas in januari plaatsvinden. Een grove overtreding tegen de wet dus. In het Deurnese vonden en vinden de tellingen altijd plaats met de natte vinger. De jagers weten hoeveel reeën er kunnen zijn volgens de regels van van Haaften, de zgn. draagkracht, daar “telt” men een flink aantal bij op en het afschot is geregeld. Dat is de praktijk.

  Naast het feit dat deze stroperij illegaal is, dient het ook geen maatschappelijk doel en gaat het voorbij aan de voorwaarden waaronder de jacht verpacht is in Deurne. Namelijk volgens het bottom-up principe. Een zeer terughoudend gedrag door jagers en alleen ingrijpen als het echt nodig is. Dit is hier niet aan de orde, dus naast wettelijke illegaliteit ook nog in strijd met het huidige pachtcontract dat in 2013 afloopt en hopelijk niet meer wordt verlengd. Tenminste niet als als aan de Deurnese VVD en PvdA fracties ligt. Zij vinden dat er in de recreatiebossen geen plaats is

 • no-profile-image

  nooitgeenjachtmeer

  Het is algemen bekend dat het al jaren mis is met de jacht in Deurne. Deze zgn wildbeheerders hebben geen frientje respect voor de natuur. De Bruggense wildbeheerders doen al jaren het werk aan de rand van de afgrond. Gelukkig loopt binnenkort het pachtcontract af en zal de gemeente onder deze condities niet meer verpachten. Het grote burgerinitiatief in 2012, door leden van FB en DB, gaat hiervoor een grote actie opzetten. De fazanten lopen op Bruggen weer als tamme kippen rond, is mij verteld. Kan ook niet anders, er zaten er duizenden in grote rennen daar bij de Bruggenseweg

Of registreer je om te kunnen reageren.