Home

Nieuws 583 x bekeken

Bleker: verplichte mestverwerking leidt tot sanering varkenshouderij

Den Haag – De verplichte mestverwerking in het nieuwe mestbeleid zal voor een sanering van de varkenshouderij zorgen.

Dat verwacht staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Hij verwacht dat veel varkenshouders de kosten van verplichte mestverwerking niet kunnen betalen naast de investeringen voor verbetering van dierenwelzijn en de milieumaatregelen die de varkensbedrijven al moeten doen. In de varkenshouderij staan de inkomens al geruime tijd onder druk. ”De sector heeft het niet makkelijk”, aldus Bleker. ”Het mestbeleid kan leiden tot versnelde uittreding van varkenshouders uit de sector.

Het is daarom heel bijzonder dat de sector er zelf voor kiest om hier toch op in te zetten, in het belang van de toekomst van de totale sector”, zegt de staatssecretaris. Hij is blij met de instemming van LTO en varkenshoudersvakbond NVV met het huidige voorstel van verplichte mestverwerking voor bedrijven met een mineralenoverschot.

Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV erkent dat de verplichte mestverwerking zwaar is voor de sector. ”Maar we moeten iets doen. Doorgaan op dezelfde weg is ook geen optie.”

Bleker heeft de ambitie om het nieuwe mestbeleid in 2013 in te voeren. ”Als alles dan goed draait, kunnen we in 2015 de dierrechten afschaffen”, zegt de staatssecretaris.

SP, PvdA, PvdD, Groenlinks zijn tegen afschaffing van de dierrechten. Christenunie zou graag zonder de rechten willen, maar vreest dat dit nog niet kan, omdat hiermee het plafond van de productie verdwijnt. D66 vindt dat er een duidelijke milieugrens moet zijn voor de productie, maar dit hoeven niet perse dierrechten te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.