Home

Nieuws

Bleker steunt toch voedselhulp arme EU-burgers

Den Haag – Nederland verzet zich niet langer tegen de voorzetting van het zogenoemde minstbedeeldenprogramma.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in november stemde een meerderheid van de lidstaten in met een overgangsregeling voor voedselhulp aan de armste EU-burgers tot eind 2013. Zonder dit besluit zou er na 1 januari geen steun meer worden verleend.

Nederland heeft zich altijd tegen voorzetting van het programma verzet. Volgens Bleker is voedselhulp geen taak voor de Europese Unie en al helemaal niet voor landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Oorspronkelijk bestond de voedselhulp uit landbouwoverschotten, maar nu die bron nagenoeg droog is komen te staan, moet er jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan worden uitgegeven.

Bij de komende landbouwraad, volgende week vrijdag, zal Bleker zich achter de voorstanders van het programma scharen. Wel eist hij dat de Commissie komt met een verklaring waarin staat dat de minstbedeeldenregeling na 2013 ophoudt te bestaan. Eerder riep de Tweede Kamer de staatssecretaris al op zijn verzet te staken.

Of registreer je om te kunnen reageren.