Home

Nieuws 149 x bekeken

Bleker neemt onzekerheid vervolg natuurakkoord niet weg

Den Haag – Provincies die groen licht geven aan het natuurakkoord kunnen erop rekenen dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) alle gemaakte afspraken nakomt.

Dat zei hij woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn begroting voor volgend jaar.

Aan de nee-stemmers, waaronder in elk geval Noord-Brabant en Groningen, wilde Bleker niet dezelfde garantie geven. Volgens CDA’er Ger Koopmans mogen eventuele extra middelen voor beheer niet ter beschikking worden gesteld aan provincies die het akkoord afwijzen.

Wat Blekers uitspraken in de praktijk betekenen, moet nog blijken. Uiterlijk 23 december dienen alle provincies een definitief oordeel over het akkoord te hebben geveld. Een groot deel van de oppositie wil dat de staatssecretaris dan opnieuw met het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat onderhandelen om te komen tot afspraken die voor álle provincies acceptabel zijn.

Bleker wil daar niet op vooruitlopen. In het debat gaf hij aan de stemmingen in de verschillende provincies af te wachten alvorens vervolgstappen te zetten. Wel zal hij zijn plannen eerst met de Kamer bespreken. De verwachting is dat naast Noord-Brabant en Groningen meer provincies tegen het akkoord zullen stemmen, waaronder mogelijk Flevoland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.