Home

Nieuws 470 x bekeken 6 reacties

Bleker erkent fouten bij import Turks stro

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw erkent dat er meerdere fouten zijn gemaakt bij de import van Turks stro in Nederland. Bleker erkent ook dat er sneller actie had moeten worden ondernomen.

Het Turkse stro is begin oktober in Nederland binnen gekomen, waarna pas in december actie werd ondernomen. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. De Kamerleden Janneke Snijder (VVD) en Ger Koopmans (CDA) hadden met spoed een debat aangevraagd over de kwestie.

De Kamerleden zijn woedend over de trage gang van zaken vanwege het grote risico op een uitbraak van dierziekten, waaronder MKZ dat in Turkije heerst, door de import van het stro.
Bleker spreekt van een reeks fouten die zijn gemaakt. ”In de eerste plaats had de importeur moeten weten dat de import van stro uit Turkije in Europa niet mocht. Al vind ik dat dit de handelaar het minst te verwijten valt”, aldus Bleker.

Hij wijst er verder op dat de Belgische autoriteiten in de haven van Antwerpen hadden moeten vaststellen dat het om een stro-import ging dat niet is toegestaan. ”Het is eigenlijk per toeval dat een Nederlandse douanier hier wel op aangehaakt is”, aldus Bleker.

De staatssecretaris vindt ook dat de NVWA de importeur verkeerd heeft geïnformeerd, door te zeggen dat er geen fytosanitair onderzoek nodig is voor de import van het stro. ”De NVWA had ook moeten zeggen dat deze import helemaal niet toegestaan is”, vindt Bleker.

Het Turkse stro is bij 131 bedrijven terecht gekomen, 130 melkveebedrijven en een schapenbedrijf. Het stro wordt bij de bedrijven opgehaald. Klinisch onderzoek van vee op de bedrijven die zuiver Turks stro hebben ontvangen wordt morgen door de NVWA afgerond. Tot nu toe zijn er geen infecties gevonden.

Het CDA vindt dat de kosten van het onderzoek en de schadevergoeding voor de veehouders uit overheidsgeld moet worden betaald en niet uit het diergezondheidsfonds.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elmas

  Dit lijkt meer op campagje om die stro zwart te maken. Dit is eigenlijk in strijd met wereld handel verdragen. Ik geloof hele zooi niet waar te zijn. Helaas dit is mijn conclusie.

 • no-profile-image

  Keiharde sancties aan de ambtenaren van de nVWA, net zoals DR bij de boeren doet.... Mijn voorstel: zeker 3 jaar geen inkomen meer.

 • no-profile-image

  Welnee joh, PROMOTIE

 • no-profile-image

  Hulde voor Bleker ,dat hij niet koste wat het kost zijn ambtenaren verdedigt , Snijder VVD en Koopmans CDA. moeten niet zo hoog van de toorn blazen. Het is zeldzaam dat een politiek figuur zoveel moed heeft.

 • no-profile-image

  Hamstra, hij had toch geen keuze. De importeur kon bewijzen dat de nVWA fout zat. En hoewel die afschuwelijke lieden meestal wel met gelieg en gedraai wegkomen, gaat dat vliegertje nu niet op.

 • no-profile-image

  Ponyboer

  De nVWA-ers die hiervoor verantwoordelijk zijn gewoon wippen. Er moeten er toch 100 uit per januari dus deze ook maar. Bleker draait op voor de kosten maar dankzij deze prutsers betalen we dat even samen weer. Ze zijn erg goed in ondernemertje pesten. Hopelijk gaan ze ook eens begrijpen dat ze wel van ons eten. Ik heb gesproken!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.