Home

Nieuws 1602 x bekeken 2 reacties

Biologisch niet altijd duurzaam

Todos Santos - Door het grote succes van biologische producten dreigt het concept in de Verenigde Staten minder duurzaam te worden.

Veel biologische groente die in de wintermaanden in de Amerikaanse supermarkten liggen, komen uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Mexico. Tomaten bijvoorbeeld worden dan wel volgens biologische certificering geteeld, maar vervolgens geëxporteerd naar Noord-Amerika. Dus wel biologisch, maar niet zo duurzaam, schrijft The New York Times.

"Mensen kopen biologisch voedsel van over de hele wereld, en ze moeten sceptisch zijn, zelfs al geeft een etiket aan dat het biologisch is. Dat vertelt namelijk niet alles wat de mensen moeten weten", zegt Frederick Kirschenmann van het Leopold Center for Sustainable Agriculture van de Iowa State University.

Veel groente- en fruittelers en milieuorganisaties in Mexico verdedigen de exportgedreven biologische landbouw, hoewel ze erkennen dat er waterschaarste is in gebieden zoals in Baja California. Daar worden onder andere veel tomaten voor de Amerikaanse markt geteeld.

De Mexicaanse bedrijven proberen inventief om te gaan met irrigatiesystemen en zogenoemde schaduwhuizen om zo zuinig mogelijk te zijn met water. Ze ontwikkelen nieuwe teeltbedrijven met microklimaten. Ze telen bijvoorbeeld in de schaduw van een berg om zo minder te hoeven beregenen, zegt Fernando Frías, een waterspecialist van milieuorganisatie Pronatura Noroeste. Ook geven de telers en organisaties aan dat de teelt de lokale economie stimuleert.

Experts zijn het erover eens dat biologische landbouw in het algemeen minder schade toebrengt aan het milieu dan de gangbare landbouw. In het verleden was biologische landbouw echter ook duurzame landbouw, maar dat is niet altijd meer het geval, zegt Michael Bomford, specialist in duurzame landbouw aan de Kentucky State University. Hij voegt eraan toe dat de intensieve biologische landbouw in Californië bijdraagt aan de watervoorziening in die staat.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Nog al logisch de Mexicanen worden in Amerika als slaven behandeld alleen goed voor het zware,lopendeband ,en het zware werk,wat de Amerikanen zelf niet meer doen,dit is ook niet duurzaam!!!!!! Het liefst zouden ze de Mexicanen allemaal terugsturen.Daarom gaan de Mexicanen nu zelf biologisch en gangbaar telen in eigen land en daarna uitvoeren naar de V.S FANTASTISCH TOCH . De kranten schrijven ook altijd maar een kant van het verhaal de oorzaak wordt meestal verzwegen.

  • no-profile-image

    En of biologisch DUURzaam is. Beetje jammer dat de voedselvraag niet voldaan kan worden als iedereen biologisch gaat telen:
    Ten eerste ligt het rendement per hectare veel lager en ten tweede valt dan de beschermende functie van bespoten gewassen weg, waardoor bij een goed te bestrijden ziekte alle gewassen ten onder zullen.

    Dit in combinatie met een groeiende wereldbevolking is vragen om moeilijkheden. Maar goed, dit willen al die eco minded mensen die grof geld vragen en subsidies slurpen liever niet weten!

Of registreer je om te kunnen reageren.