Home

Nieuws

'Betalingszekerheid Griekse afnemers neemt af'

Amsterdam – De kans op wanbetaling door klanten in Griekenland is scherp toegenomen. Dat meldt exportkredietverzekeraar Atradius. Sinds augustus is de kans op wanbetaling door Griekse afnemers verdubbeld tot 12,5 procent.

Jaarlijks exporteert Nederland voor zo’n 800 miljoen euro voeding en levende dieren naar Griekenland. Het in Amsterdam gevestigde Atradius geldt met een marktaandeel van ongeveer 30 procent wereldwijd als marktleider.

Het aantal faillissementen daalt volgens een rapport van Atradius bij de Grieken met 30 procent in 2011 terwijl bedrijven in Griekenland steeds moeizamer aan kapitaal komen.

FrieslandCampina geldt als grootste Nederlandse agro-exporteur naar Griekenland, maar het bedrijf weigert commentaar. FrieslandCampina produceert ook zuivelproducten in Griekenland voor de lokale markt. FrieslandCampina Hellas realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 360 miljoen euro.

Volgens Atradius wordt de pijn breed gevoeld, zowel door grote als kleine bedrijven. Geen enkele sector wordt niet geraakt. In andere Zuid-Europese landen neemt het aantal bedrijven dat rekeningen niet of veel te laat betaald ook toe, maar niet zo scherp als in Griekenland. In Italië is de kans op wanbetaling momenteel 1,5 procent.

Bij de belangrijkste afnemer van de Nederlandse agribusiness, Duitsland, is de kans op wanbetaling uitzonderlijk laag: 0,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.