Home

Nieuws 171 x bekeken

'Beperkte omzetgroei voedingssector, meer interesse innovatie'

Amsterdam – De voedingssector zal in 2012 een beperkte groei van de omzet van circa 3 procent realiseren en toenemend margedruk voelen. Dat meldt ABN Amro.

De betere ondernemingen investeren juist nu in innovatie, aldus de bankiers in het rapport: ’Samenwerken voor open innovatie, kunst of kunde’. Ze vergeten volgens het rapport echter vaak goede afspraken te maken.

”De voedingsmiddelenindustrie is altijd al een keten geweest met veel onderlinge afhankelijkheid”, aldus sectorbankier Niels Dijkman. ”Bedrijven (in de voedingsector) hebben simpelweg de kennis en kunde niet in huis om het gehele innovatietraject op eigen kracht te doen.”

De markt is volgens Dijkman zeer dynamisch, waarbij belanghebbenden veel en sterk uiteenlopende eisen stellen. ”Flexibel reageren op externe impulsen is van levensbelang. Een samenwerkingsverband waarbij je de competenties van je eigen bedrijf met die van een ander aanvult, vergroot de lenigheid van je organisatie.”

Dijkman stelt dat MKB-bedrijven opvallend genoeg vaak geen goede afspraken achterwege laten. ”Het professionaliseren van samenwerkingstrajecten en ervaring opdoen zijn belangrijke aspecten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.