Home

Nieuws 206 x bekeken

België onderzoekt alternatieven voor dwangvoedering

Brussel – Benoît Lutgen, Waals minister voor landbouw, gaat onderzoek financieren naar alternatieven voor dwangvoederen van ganzen en eenden voor foie gras.

De beslissing van minister Lutgen kwam er na gesprekken met de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia en na adviezen van het Wetenschappelijk Comité (Dierenwelzijn en Dierengezondheid) van de Europese Commissie. Het Wetenschappelijk Comité concludeert dat de huidige dwangvoedermethoden het welzijn van de eenden en ganzen ernstig schaden.
In 2012 wordt het initiatief gelanceerd waarbij universiteiten en kokscholen een project kunnen indienen voor de ontwikkeling van alternatieven voor het dwangvoederen.
België is een van de weinige landen in Europa (naast Frankrijk, Spanje, Hongarije en Bulgarije) waar nog foie gras geproduceerd wordt. In twaalf EU-lidstaten is dwangvoederen voor de productie van foie gras verboden.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.