Home

Nieuws

BP kiest voor windenergie en biobrandstoffen

Londen - Oliemaatschappij BP heft gefaseerd de afdeling op die zonne-energie ontwikkelt.

De technologie is volgens de Britse maatschappij niet langer winstgevend door de internationale financiële crisis en de concurrentie met andere vormen van hernieuwbare energie, aldus een woordvoerder. BP blijft wel inzetten op biobrandstoffen en windenergie.

Het is zelfs over een langere tijd twijfelachtig of de technologie winstgevend wordt, aldus BP, dat 40 jaar lang een afdeling aanhield voor zonne-energie. In 2009 werd wel reeds de productie van zonnepanelen grotendeels stopgezet vanwege toenemende concurrentie van met name Chinese bedrijven.

Na een periode van steeds lagere investeringen in zonne-energie wil BP nu aandelen in zonneprojecten in de VS, Spanje, Duitsland en Italië verkopen. De Franse concurrent Total nam enkele maanden geleden nog juist de beslissing door een aandeel te kopen 60 procent in het Amerikaanse bedrijf Sunpower.

De beroemde investeringskoning Warren Buffett maakte deze maand bekend 4 miljard dollar (3 miljard euro) te investeren in zonne-energie. Het Spaanse Abengoa en de Amerikaanse internetgigant Google investeren ook grote sommen geld in zonne-energie. Het Nederlands-Britse Shell geldt als kleinere investeerder.

BP is na Shell de grootste oliemaatschappij in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.