Home

Nieuws

Avebe krijgt 2,5 miljoen boete voor fraude met slib

Foxhol – Avebe betaalt een boete van 2,5 miljoen euro voor fraude met zuiveringsslib. Het bedrijf paste laboratoriumuitslagen aan waardoor zuiveringsslib als 'schoon' kon worden aangemerkt.

Slib dat niet aan de vereisten voldeed is door boeren als ’schoon’ afgenomen en uitgereden op het bedrijf. Het gaat om vele duizenden tonnen slib, waarvan een niet vast te stellen deel niet voldeed aan de milieu-eisen.

De zaak speelde van 2004 tot 2007 en is in 2007 aan het licht gekomen bij de directiewisseling. Het bedrijf heeft de valsheid in geschrifte zelf gemeld bij de Algemene Inspectiedienst (nu Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit).

Volgens het openbaar ministerie heeft Avebe ongeveer 2,3 miljoen euro bespaard op de afvoer van slib, door met de laboratoriumuitslagen te sjoemelen. Dat bedrag is in de boete verdisconteerd.
Justitie ziet de boete als een passende afdoening van de zaak. De nieuwe directie heeft orde op zaken gesteld. Het bespaarde geld is niet bij individuele werknemers van het bedrijf terecht gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.