Home

Nieuws 193 x bekeken 2 reacties

Atsma wil snelle Europese toelating koolzuurgas tegen ganzen

Den Haag – Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) wil een versnelde Europese goedkeuring voor het gebruik van koolzuurgas tegen ganzen.

Atsma wil het gas inzetten in strijd tegen de ganzenoverlast bij Schiphol, maar daarvoor is een toelating nodig van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen. Het Ctgb kan een stof pas beoordelen als de werkzame stof in Europees verband is toegestaan. Atsma beraadt zich nu op een manier waarop hij de toelating van koozuurgas voor het doden van vogels in Europees verband kan bevorderen, zodat deze methode ook in Nederland toelating mogelijk is.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur over het ganzenbeleid. In Nederland is de populatie ganzen de laatste jaren fors gegroeid, waardoor overlast ontstaat rond vliegvelden en bij boeren. De huidige uitgaven voor de tegemoetkomingen van het Faunafonds en de ganzenbeheerpakketten liggen op 16 tot 18 miljoen euro voor trekkende ganzen. Voor schade die veroorzaakt is door standganzen is het afgelopen jaar bijna 2 miljoen euro betaald.

De groeiende populatie ganzen veroorzaakt grote risico’s voor de vliegveiligheid. De populatie ganzen rondom Schiphol groeit snel. In 2007 werden nog 3.000 ganzen afgeschoten, in 2010 is dat opgelopen tot 8.000. Voor 2007 waren er vrijwel geen problemen met de ganzenpopulatie bij Schiphol.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wie zijn het belangrijkst de ganzen of de mensen

    dus zorgen dat het vliegen veilig is

    weg met de ganzen of moet er eerst een vliegtuig neerstorten

  • no-profile-image

    Ach met een kleine 350 vogelaanvaringen per jaar op schiphol hoeven we ons toch niet zo druk te maken .

Of registreer je om te kunnen reageren.