Home

Nieuws

Atsma: Schipholboeren vergoeden voor eisen ganzenbestrijding

Den Haag – Boeren rondom Schiphol die verplichtingen opgelegd krijgen in verband met de ganzenoverlast op de luchthaven krijgen hiervoor een vergoeding. ”Het kan niet zo zijn dat we de boeren verplichtingen opleggen, zonder adequate vergoeding. Deze vergoeding kan rondom Schiphol ook anders zijn dan de standaardvergoeding via het Faunafonds”, aldus staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Op Schiphol is veel overlast door de fors gegroeide populatie ganzen. Dit jaar zijn er al 316 botsingen geweest tussen vliegtuigen en vogels. De vliegveiligheid komt hiermee in gevaar. Naast de maatregelen op het grondgebied van Schiphol zelf moeten ook de boeren in de directe omgeving maatregelen nemen. Zo moeten ze na de oogst van tarwe het perceel onderploegen om de percelen daarmee minder aantrekkelijk te maken voor ganzen. Ook zijn er proeven met de teelt van energiegewassen, zoals olifantsgras, die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen.

Om de ganzen te bestrijden bij Schiphol vraagt Nederlands ontheffing bij de Europese Commissie om ganzen te mogen vergassen met CO2. Met name PvdD en PVV hebben grote moeite. Zij vinden dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van alternatieve bestrijdingsmethoden. Vergassen van ganzen is vogels de partijen erg dieronvriendelijk.

Atsma reageert dat er geen goede alternatieven zijn om grote hoeveelheden ganzen te doden. ”Als er betere methoden waren, zouden we die zeker onderzoeken.” Atsma concludeert dat deze methoden op dit moment niet beschikbaar zijn, maar dat er wel met spoed iets moet gebeuren. ”Ik verwacht ook dat we gezien de urgentie een ontheffing krijgen van Brussel.”


Of registreer je om te kunnen reageren.