Home

Nieuws

'Argentijnse regering blijft interveniëren in de export'

Buenos Aires – De nieuwe Argentijnse regering van president Cristina Fernández de Kirchner zal naar verwachting blijven inzetten op lage prijzen voor voedsel in eigen land, en blijven interveniëren in de export. Dat verwacht de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar.

De nieuwe regering is onlangs beëdigd. De Kirchner was ook in de vorige regeringsperiode president. Ze verving haar landbouwminister Julian Dominguez, die als fractievoorzitter voor de autoritair-populistische Partido Justicialista zijn loopbaan voort zet. De man die volgens Vossenaar echter in de praktijk de scepter over landbouwbeleid zwaaide, Guillermo Moreno, ziet zijn macht echter uitgebreid omdat zijn portefeuille is uitgebreid met de buitenlandse handel.
Onder het bewind van Moreno werd de export van allerlei gevoelige producten zoals rundvlees, tarwe en zuivel herhaaldelijk lamgelegd, legt Vossenaar uit.
”Daar staat tegenover dat Argentinië nu erg om dollars verlegen zit. Het land heeft nauwelijks toegang tot de internationale kapitaalmarkt.”
Toch denkt Vossenaar dat uiteindelijk de harde lijn van Moreno wordt voortgezet, omdat deze op korte termijn politiek gewin betekent. ”De exportbelastingen schaden de sector op langere termijn, maar zorgen op korte termijn voor fors hogere belastinginkomsten.
Belasting op de uitvoer van soja was in 2010 goed voor 8,4 miljard dollar (6,5 miljard euro) inkomsten voor de staat. In 2010 was 56 procent van de exportwaarde die Argentinië realiseerde afkomstig uit de agribusiness.
De dollardorst kan wel leiden tot minder exportrestricties voor mais en tarwe. Tarwe werd aan de varkens gevoerd, omdat de export dicht zat en de binnenlandse markt al ruim bevoorraad was.
De dollarbehoefte leidde onlangs al tot het instellen van een onverwacht groot nieuw exportquotum voor tarwe van 2,7 miljoen ton. De vraag is of verruimde export ook gepaard zal gaan met verhoogde exportbelastingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.