Home

Nieuws 224 x bekeken

Antibiotica-gebruiksnormen komen in mei 2012

Den Haag – Staatssecretaris  Henk Bleker van landbouw komt in mei volgend jaar met specifieke normen voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Die toezegging deed hij na vragen van Groenlinks-Kamerlid Rik Grashoff tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De normen worden gespecificeerd per diersoort en per type antibiotica en er zal ook een tijdpad komen voor de verdere reductie van het gebruik.

De specificatie van het antibioticagebruik gebeurt op basis van de kennis van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA). De specificaties komen er voor varkens, rundvee en pluimvee. Voor andere diersoorten komen er voorlopig nog geen specificaties. Ook worden de sancties bij overtreding van de regels verder gespecificeerd. Dit gebeurt via een systeem van gele en rode kaarten. Overtredingen kunnen daarmee zowel op bestuursrechtelijke als strafrechtelijke en tuchtrechtelijke wijze worden bestraft. ”Dit kan heel ver gaan. De NVWA kan ertoe besluiten dat een veehouderijbedrijf op slot komt te staan”, aldus Bleker. Hij zegt dat de pakkans van overtreders ook is verhoogd. ”Ik ben blij dat we met de sector zelf afspraken hebben kunnen maken over risicobedrijven. De sector gaat ons de bedrijfsgegevens aanleveren van bedrijven en dierenartspraktijken die veel antibiotica voorschrijven.”

Diverse fracties in de Tweede Kamer pleiten voor een verdere reductie van het antibioticagebruik, naar 10 procent van het gebruik in 2009. Bleker wil daar niet aan. ”We willen naar absolute normen en niet naar percentages, die voor de ene diersoort makkelijker te behalen zijn dan voor andere”, aldus Bleker.

Ook aan het verzoek van SP-kamerlid Henk van Gerven om de apotheek weg te halen bij de dierenarts geeft Bleker geen gehoord. ’Via het huidige systeem van controle van voorschrijven, houden we de dierenartsen alert. Er is ook een sterke mate van zelfcontrole. Als een van de dierenartsen bij een praktijk onverantwoord voorschrijft, kan dat de licentie van de hele praktijk kosten. De stok van ontkoppeling blijft achter de deur, maar ik denk dat deze maatregelen nog scherper zijn dan ontkoppeling”, aldus Bleker.

Een verbod op koppelbehandeling ziet Bleker eveneens niet zitten. ”Koppelbehandeling moet mogelijk blijven, als dat noodzakelijk is. Dan moet de ziekte wel zijn vastgesteld in de koppel. We moeten af van preventieve koppelbehandeling omdat dit makkelijk is.”

Bleker is positief over de 32 procent reductie van het antibioticagebruik in de veehouderij. ”Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Het ziet er nu wel goed uit, dus de inzet heeft effect gehad. Maar we zijn er nog lang niet”, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.