Home

Nieuws 167 x bekeken

'Amerikaanse pluimveevleessector moet herpositioneren'

Utrecht – De Amerikaanse pluimveevleessector moet zich herpositioneren om toekomst te hebben. Dat is de conclusie die de Rabobank trekt in een rapport over de Amerikaanse pluimveevleessector.

Volgens de bank heeft de Amerikaanse kippenvleessector te maken met een structureel probleem in de balans tussen vraag en aanbod. Om dit op te lossen zal er gesaneerd moeten worden en zullen er bedrijven moeten worden gesloten. De kaasschaafmethode, waarbij over de hele linie wordt ingekrompen biedt onvoldoende perspectief. De Rabobank wijst er op dat bedrijven soms in de problemen zijn gekomen door vaste contractprijzen. In een situatie van oplopende voerkosten levert dat problemen op. In dat verband ziet de Rabobank mogelijkheden in het afdekken van risico’s door posities in te nemen op de termijnmarkt.

De Amerikaanse kippenvleessector heeft op het ogenblik te maken met de tweede diepe crisis in drie jaar. Volgens de Rabobank is er sprake van een structurele verandering van de markt en is dit niet zo zeer een cyclische crisis.

Er is sprake van overproductie in een situatie van sterk toenemende kosten (duur voer). De sector heeft te maken met structureel hogere en wisselende voerkosten en een veranderende thuismarkt die het noodzakelijk maakt hierop in te spelen. Ook krijgt de sector te maken met aangescherpte regels ondermeer op het gebied van welzijn. Ook de wereldmarkt verandert. Er zijn nieuwe productielanden, die de traditionele afzetmarkten van de Amerikanen overnemen. Bijvoorbeeld Rusland, traditioneel een belangrijke afzetmerkt voor de Amerikanen is hard op weg zelfvoorzienend te worden en mogelijk zelfs exporterend. Ook landen als Argentinië, Turkije en Argentinië beginnen zich te roeren op de wereldmarkt. Grootste speler op de wereldmarkt is en blijft Brazilië. Het land exporteert dertig procent van zijn totale productie. In 2011 zal het land naar verwachting zo’n 3,3 miljoen ton vlees exporteren.

Het bedrijf Brasil Foods is bezig met een investering van 120 miljoen dollar in het Midden Oosten in Abu Dhabi of Dubai, om vandaaruit de regio te kunnen voorzien van pluimveevlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.