Home

Nieuws 5 reacties

Alders: EHS realiseren zoals gepland

Den Haag – Het kabinet moet vasthouden aan de oorspronkelijk geplande omvang en kwaliteit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Dat vindt de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen onder leiding van oud-minister Hans Alders.

De EHS is de ecologische ruggengraat van Nederland en nodig om de achteruitgang van het aantal soorten en planten te stoppen. Brussel eist dat die doelstelling uiterlijk in 2020 wordt gehaald. De Taskforce zegt begrip te hebben voor de noodzaak tot bezuinigingen, maar roept het kabinet niettemin op de in de jaren negentig ontwikkelde plannen alsnog te realiseren. Dit kan eventueel wel later dan gepland.

Vanmiddag biedt Alders het eindverslag van de Taskforce aan minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Joop Atsma (milieu) aan. Hij kreeg zijn opdracht begin 2009 van toenmalig landbouwminister Gerda Verburg. Volgens de Taskforce zijn de inspanningen van dit kabinet om de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen op peil te houden ’volstrekt onvoldoende’.

Naast het realiseren van de EHS stelt de Taskforce voor het subsidie- en belastingstelsel verder te vergroenen, het bewustzijn onder met name scholieren te verbeteren en om samen met bedrijfsleven, belangenorganisaties en lagere overheden een ’gestructureerd samenwerkingsverband’ op te zetten. Een zogeheten open-ruimteheffing kan voorkomen dat groene locaties zonder beschermingsregimes worden volgebouwd en genereert tegelijkertijd inkomsten.

In een interview met agd.media stelt Alders dat het stoppen van de achteruitgang van de soortenrijkdom van groot belang is voor de economie, en zeker de land- en tuinbouw. ”De natuur levert voedsel, basismaterialen voor bijvoorbeeld medicijnen en diensten zoals het zuiveren of tegenhouden van water”, zegt hij. Volgens Alders is het een morele verplichting het tij te keren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ergens moeten de miljarden vandaan komen om de EHS te voltooien......dan maar van de gezondheids zorg?...verpleeg en verzorgings tehuizen?... sociale uitkeringen?...... PGB ??
  wat mij opvalt is dat alle politieke en andere pleitbezorgers voor de voltooiing van de EHS zich sociaal NOEMEN.....of ze dat zijn door deze keuze's te maken?.....oordeel zelf !

 • no-profile-image

  Van het GLB natuurlijk. Minder naar de boeren, meer naar maatschappelijke belangen toch?

 • no-profile-image

  K.l. :is voedsel geen maatschappelijk belang????????????????
  Weet je wel hoeveel geld onze sector in de pot weet te storten???
  Hoeveel mensen er in de sector wekzaam zijn (direct en indirect)
  ??????????????????
  ERG KORTZICHTIG,net als die andere nullen.
  Ga jou vehaal maar vertellen in landen waar honger heerst.
  (dan moet je rennen voor je leven)

 • no-profile-image

  Grof, je begrijpt me niet helemaal. Wat ik bedoel is dat men steeds meer bezig is om het geld bij de boeren weg te halen om er andere maatschappelijke doelen mee te bekostigen, dus ook het aanleggen van natuur. Ik ben zelf boer en ben hier juist fel op tegen.

 • no-profile-image

  Sorry K.L. verkeerd begrepen!!.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.