Home

Nieuws 192 x bekeken

'Akkoord over sectorsysteem CO2 na 2012'

Zoetermeer – LTO, het Productschap Tuinbouw en drie ministeries (ELI, Infrastructuur en Milieu en Financiën) hebben een akkoord bereikt over de CO2-emissieruimte van glastuinbouwbedrijven na 2012.

Volgens Piet Broekharst, beleidsmedewerker van het PT, zijn de onderhandelingen afgerond. ”De partijen zijn er inhoudelijk nu helemaal uit en het stuk wordt de komende weken door de zes betrokken bestuurders ondertekend.” Mogelijk in januari wordt de wet gepubliceerd in de Staatscourant. Details wil hij niet bekend maken.

Van 2013 tot 2020 zullen bedrijven elk jaar iets van hun CO2-plafond verliezen. Bedrijven die CO2 tekort komen, worden via een vereveningssysteem van het Productschap belast. Bedrijven die al geïnvesteerd hebben in duurzame energiebesparing, zoals aardwarmte, krijgen extra CO2-ruimte boven op hun gebruik in 2011 en 2012. Zij ontvangen daardoor aanvankelijk geld uit het systeem.

Die beloning bleek één van de lastigste discussiepunten in de ondernemingsgroep, stelde Broekharst in september. Het is niet duidelijk hoe groot het voordeel is voor bedrijven met een lage uitstoot, zoals aardwarmtebedrijven.

De kosten van het overschrijden van het CO2-plafond zullen in ieder geval lager zijn dan de 90 miljoen euro die energiebelasting de sector zou kosten. Het sectorsysteem moet het tuinbouwtarief voor gas na 2012 veiligstellen met een lagere energiebelasting. De Europese commissie moet hierover nog wel een besluit nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.