Home

Nieuws 421 x bekeken

'Advertentie 'moderne slavernij' onverantwoord'

Middelbeers – Stuitend, noemt LTO-vakgroepvoorzitter vollegrond Jan Roefs de advertentie ’Hollandse asperges, met de romige crème van moderne slavernij’ die deze week onder andere in Groenten & Fruit Actueel stond.

De standsorganisatie wil contact opnemen met de organisatie Fairwork, deze organisatie, die mede gesteund wordt door diverse overheidsinstanties, geeft aan op te komen voor slachtoffers van mensenhandel. LTO stuurde vrijdag ook een protestbrief naar minister van Sociale Zaken Henk Kamp.

De kritiek van Roefs richt zich met name op het generaliserende karakter van de advertentie. Daarin wordt opgeroepen bij een vermoeden van arbeidsuitbuiting of een andere vorm van wat wordt aangeduid als ’moderne slavernij’ dat te melden bij de arbeidsinspectie of te politie. ”Het komt erop neer dat een hele sector in het verdachtenbankje wordt gezet. Ik vind dat onverantwoord, en al helemaal omdat diverse overheden betrokken zijn bij de initiatiefnemer van deze campagne. Het is een taak van de overheid om te wijzen op misstanden in de maatschappij en burgers op te roepen daarop te reageren. Daar kan volgens mij niemand op tegen zijn, maar dan niet op deze misleidende en vooral generaliserende manier. Alsof iedere voetballiefhebber ook wel een hooligan zal zijn.”

Roefs wijst er verder op dat de sector op een breed front bezig is de inzet van arbeid op een goede manier te organiseren. ”Het dwingt respect af zoals de sector ermee bezig is op de bedrijven zelf – denk aan huisvesting – en met vakbonden.”

LTO wil aan Fairwork duidelijk maken dat beide partijen ten aanzien van arbeid vergelijkbare doelstellingen nastreven, en wil dat de campagne wordt gestopt. ”Dit zet alleen maar kwaad bloed, hier heeft niemand werkelijk wat aan, behalve dat een complete sector onterecht te kijk wordt gezet. Als je wilt dat de hakken in het zand worden gezet, moet je vooral zo doorgaan.”

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de huidige Fairwork-campagne naast de tuinbouw ook de bouw op de korrel neemt en de advertenties heeft geplaatst in tien vak- en publieksbladen, waaronder Tros Kompas.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.