Home

Nieuws 255 x bekeken

20 procent varkensbedrijven in liquiditeitsproblemen

Den Haag – Een op de vijf varkensbedrijven heeft forse liquiditeitsproblemen. Lage biggenprijzen en hoge voerprijzen hebben het saldo van de zeugenhouderij dit jaar bijna gehalveerd. Dat constateert het onderzoeksinstituut LEI in het rapport over de actuele inkomensontwikkelingen, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het inkomen op fokvarkensbedrijven heeft een forse douw gekregen. Het saldo per zeug daalde van 318 euro vorig jaar naar 177 euro dit jaar Op vleesvarkensbedrijven is juist sprake van een verbeterd resultaat. Daar steeg het saldo met 22 euro naar 93 euro per dier per jaar.

Het LEI constateert dat opnieuw de biggenprijs grote invloed heeft op de verdeling van winst en verlies binnen de varkenshouderij. Het inkomen uit het bedrijf op fokvarkensbedrijven zakte 40.000 euro naar een negatief inkomen van 32.000 euro.

Vleesvarkensbedrijven hebben gemiddeld 18.000 euro meer verdiend (naar 44.000 euro). Gesloten varkensbedrijven zien het inkomen toenemen van 7.000 naar 20.000 euro per bedrijf.

In de pluimveehouderij hebben de leghennenhouders te maken met een sterke verslechtering van het inkomen, terwijl de vleeskuikenhouders een kleine inkomensdaling tegemoet zien.
Het inkomen van vleeskuikenbedrijven komt gemiddeld uit op 49.000 euro. Dit is drieduizend euro minder dan vorig jaar en 44.000 euro minder dan in 2009.

Het inkomen van scharreleibedrijven komt dit jaar uit op 181.000 euro negatief. Kooibedrijven komen uit op een negatief inkomen van 176.000 euro. Vooral voor de scharrelbedrijven is sprake van een enorme terugval (-265.000 euro). De marges op zowel kooi- als scharreleieren zijn fors gedaald door hogere voerprijzen.

De eierprijzen zijn dit jaar licht aangetrokken, maar nog lang niet op het niveau van begin 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.