Home

Nieuws 1 reactie

1,5 procent van de kippenmaaltijden een risico

Brussel – Hoge blootstelling aan resistente E. coli bacteriën vindt in ongeveer 1,5 procent van de maaltijden met kippenvlees plaats. Dit blijkt uit een rapport van het Belgische Voedselveiligheidsagentschap (FAVV).

Volgens een risicomodel van het FAVV bevat 1,5 procent van de maaltijden met kippenvlees meer dan 1.000 kolonievormende eenheden (kve) aan cefalosporine resistente E. coli bacteriën (ESBL). ”Als mensen in contact komen met deze hoge dosering van resistente bacteriën kan dit een risico vormen. Maar dit weten we niet zeker omdat we te weinig kennis hebben over de infectieuze dosis en hoe de resistente E. coli zich in de darm van de mens gedraagt”, aldus de FAVV.

De FAVV adviseert wel om de aanwezigheid van resistentie E. coli te verlagen door een verantwoord antibioticumbeleid in de primaire sector en het respecteren van goede hygiënepraktijken in de keten (slachthuis) en bij de consument (keuken). Ook wil de FAVV andere transmissieroutes (o.a. direct contact met dieren, water, groenten) onderzoeken die resistentie kunnen veroorzaken bij mensen. Ook adviseert de FAVV om gegevens te verzamelen omtrent het voorkomen van cefalosporine resistente E. coli in de darmflora van gezonde mensen.

ESBL bacteriën worden een steeds prominenter probleem in de vleeskippensector. In België zijn momenteel ongeveer 36 procent van de E. coli stammen die geïsoleerd worden bij levende vleeskippen resistent aan cefalosporines en zijn ongeveer 60 procent van de levende vleeskippen drager van één of meerdere van deze cefalosporine resistente E. coli. In Nederland is de EBSL op ongeveer 80 procent van de kippen aanwezig.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kiplekker

    Zo zie je maar weer: Een risicomodel en we weten het niet zeker omdat we te weinig kennis hebben.
    Maar wel de publiciteit zoeken. Het zoveelste voorbeeld van mensen of instanties die menen voor hun beurt te moeten spreken om maar interessant te kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.