Home

Nieuws 178 x bekeken

'Zonder investeringen schieten energieprijzen fors omhoog'

Parijs – Als overheden niet fors investeren in hernieuwbare én nucleaire energie, zal de prijs voor energie ”venijnig” duurder worden. Dat schrijft het International Energy Agency (IEA) in de World Energy Outlook. Prijzen van 150 dollar per vat (110 euro) zijn binnen nu en enkele jaren mogelijk, aldus de IEA.

De consumptie van energie neemt volgens de IEA jaarlijks toe met 1,3 procent, vooral door een toenemende vraag vanuit China en andere opkomende economieën. De investeringen in hernieuwbare energie en nucleaire energie blijven volgens de organisatie ver achter bij de behoefte van de economie en planeet,

De Parijse organisatie waarschuwt dat het tegengaan van klimaatverandering zonder nucleaire energie ruim 1 biljoen euro extra kost in de komende 24 jaar. Als de uitstoot van broeikasgassen de komende vijf jaar niet zeer sterk daalt, aldus de IEA, loopt de temperatuur op aarde op tot schadelijke hoogten.

Het Midden-Oosten en Afrika nemen het leeuwendeel van de extra productie voor hun rekening. Wanneer investeringen in deze, kwetsbare regio met een derde achterblijven bij de noodzaak, kan de olieprijs volgens de IEA in de komende jaren stijgen tot een voor de economie gevaarlijke 150 dollar (110 euro) per vat.

Of registreer je om te kunnen reageren.