Home

Nieuws

ZAJK stimuleert samenwerking jonge en oudere agrarisch ondernemers

Goes – Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK) wil in het nieuwe project ’nieuw talent op ervaren grond’ jonge en oudere agrarisch ondernemers met elkaar in contact brengen. Jonge boeren kunnen hierin gebruik maken van de ervaringen van oudere collega’s.

Voorafgaand aan het project heeft het ZAJK onder Zeeuwse boeren onderzocht wat belemmeringen en kansen zijn van samenwerking tussen jong en oud. Hieruit kwam naar voren dat er zeker draagvlak is voor samenwerking; de helft van de ervaren ondernemers ziet samenwerken zitten, naast 95 procent van de jonge ondernemers.

Een centrale vraag in het onderzoek is of de grondmobiliteit kan worden gestimuleerd door koppelingen van oudere en jongere agrarische ondernemers. ”Hoewel een groot aantal van de geïnterviewden positief is gestemd over een dergelijk samenwerkingsverband, vooral de jongere ondernemers, is men nog vrij passief; er wordt weinig actie ondernomen om een ’visje uit te gooien’ bij potentiële ervaren samenwerkingspartners”, merkt het ZAJK.

”De schroom komt ook voort uit het feit dat de jongere ondernemer wil waken voor inbreuk op iemands privacy. Men lijkt te wachten op elkaar. Met andere woorden: ondernemers hebben een duwtje in de rug nodig.”

Op 28 november wordt bij de Rabobank Oosterschelde in Goes een centrale avond georganiseerd waarbij geïnteresseerden meer kennis kunnen verwerven over het onderzoek en het project. Uiteindelijk worden vijf potentiële samenwerkingsverbanden samengebracht.

Het ZAJK voert dit project uit samen met DLV Plant, de Zeeuwse Rabobanken en ZLTO met steun van de Provincie Zeeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.