Home

Nieuws 187 x bekeken

Wetgeving leidt tot voedselverspilling

Wageningen – Bedrijven zullen aanzienlijk minder voedsel verspillen als de overheid de houdbaarheidregels (Tenminste Houdbaar Tot – THT) voor niet bederfelijke producten zou afschaffen. Dat blijkt uit het rapport van het LEI en Food & Biobased Research (WUR) in opdracht van het ministerie van EL&I dat deze week werd gepubliceerd.

Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat de wet op de Voedselinformatieverschaffing leidt tot voedselverspilling. Dit als gevolg van verkeerde etikettering, verschillende en te korte THT-termijnen voor een type product en onduidelijkheid over wat is toegestaan na het verlopen van de THT-datum.

Ook rest- en afvalstromen kunnen vaak nog tot waarde gebracht worden wanneer sectoren processen anders inrichten. Bijvoorbeeld door het verwerken van producten met afwijkingen in groente- en fruitketens en door het scheiden van afgeschreven voedsel in horeca en supermarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.