Home

Nieuws 234 x bekeken

Weekers wil verhoging btw paarden gelijk in EU-landen

Den Haag - Staatssecretaris Frans Weekers van financiën gaat in een brief aan de Europese Commissie vragen om uitstel van verhoging van het btw-tarief op paarden.

Dat heeft hij toegezegd aan de Tweede Kamer. Op basis van een uitspraak van het Europese Hof moet het btw-tarief op paarden worden verhoogd van 6 naar 19 procent. De verhoging geldt voor sport- en fokpaarden. Paarden die gebruikt worden voor de landbouw en slachtpaarden behouden het lage btw-tarief.

De verhoging van het tarief moet volgens de Europese Commissie per 1 januari 2012 worden doorgevoerd in Nederland. Duitsland heeft een jaar uitstel gekregen en andere paardenlanden, zoals Frankrijk en Ierland, hebben nog geen ingangsdatum voor de tariefsverhoging. Hier hebben de kamerfracties van CDA, VVD en PvdA grote moeite mee.

Weekers begrijpt dat de Tweede Kamer hier vraagtekens bij zet. “Het is voor mij helder dat we de tariefsverhoging moeten uitvoeren. Ik heb ambtelijke signalen gekregen dat er hoge boetes worden geheven als we de tariefsverhoging niet doorvoeren. Maar we kunnen wel kritische vragen stellen waarom Nederland de tariefsverhoging eerder moet doorvoeren dan andere lidstaten. In het kader van een gelijk speelveld is het beter om de tariefsverhoging in alle landen gelijk in te voeren”, aldus Weekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.